آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

مراقبت از ماهی های خانگی و آکواریومی با وجودی که سرگرم کننده و رضایت بخش است، اما یک مسئولیت بزرگ روی دوش شما می گذارد، زیرا ماهی ها موجوداتی ساده برای مراقبت نیستند. آن ها احساسات خود را به وضوح نشان نمی دهند، نیازهای خاصی دارند و به توجه زیاد و یک برنامه روتین مراقبتی نیاز دارند. اگر شما ماهی در خانه دارید، باید از آن ها به درستی مراقبت کنید. نگهداری از ماهی ها ممکن است برای شما چالش برانگیز باشد. پاسخگویی به نیازهای پیچیده بیولوژیکی، زیست محیطی و رفتاری آن ها، آماده سازی، سرمایه گذاری، وقت و دقت زیادی را می طلبد. راهنمایی زیر را از پت98 بخوانید تا مراقبت از ماهی آب شیرین را یاد بگیرید.

فهرست مطالب

ماهیان آب شور یا آب شیرین

یکی از سؤالاتی که همیشه به وجود می آید این است که آکواریوم آب شور بهتر است یا آب شیرین. ما ابتدا قصد داریم هر دو نوع این ماهی ها را با هم مقایسه کنیم و اولین موضوعی که باید بیان شود این است که تفاوت بین دو نوع ماهی آکواریومی دقیقاً چیست.

اگر چه هر دو نوع شامل ماهی هایی از مناطق استوایی و یا گرمسیری هستند، اما ماهیان آب شیرین از رودخانه های این مناطق هستند، بنابراین در آب های شیرین (بدون نمک) زندگی می کنند. ماهی های دریایی استوایی از دریا هستند، بنابراین در آب شور زندگی می کنند. در ادامه به جنبه های مثبت و منفی هر دو نوع می پردازیم.

ماهی های آب شیرین (گرمسیری)

در دو نوع متمایز ذکر شده در بالا، گونه های مختلف ماهی بسیار زیاد است و همه با یکدیگر سازگار نیستند. شما باید در مورد گونه های سازگار که می توانید آن ها را در یک آکواریوم نگهدارید تحقیق کنید.

جنبه های مثبت

  • ماهی های آب شیرین گرمسیری به طور کلی قیمت کمتری برای خرید دارند.
  • اکثر ماهیان آب شیرین گرمسیری در مزارع پرورش ماهی مخصوص پرورش و تهیه این نوع ماهی پرورش می یابند.
  • ماهی های آب شیرین گرمسیری به تنظیمات آکواریوم با پیچیدگی کمتری نیاز دارند و به طور کلی نگهداری آن ها از معادل های دریایی آسان تر است.
  • تعویض آب را می توان با آب مستقیم از شیر انجام داد.
  • در هر گالن آب (حدوداً 4 لیتر) ماهی بیشتری را می توانید نگهداری کنید.
  • آکواریوم های آب شیرین به مراقبت کمتری نیاز دارند. این میزان بسته به نوع ماهی و محل قرارگیری آکواریوم متفاوت است، اما به طور کلی هر 2 یا 4 هفته یک بار آکواریوم باید بررسی شود.
  • تغذیه ماهیان آب شیرین بسیار راحت تر است و در زمان تعطیلات شما می توانید از طریق تغذیه کننده های اتوماتیک آن ها را تغذیه کنید.
  • اگر شما یک آکواریوم کوچک داشته باشید، ماهیان آب شیرین مناسب ترند، زیرا گونه های مختلف آن ها به طور کلی از ماهیان آب دریایی کوچک تر هستند.
  • ماهی های آب شیرین اشکال و اندازه های مختلف دارند.

جنبه های منفی

  • ماهی های آب شیرین گرمسیری به اندازه انواع آب شور خود رنگارنگ نیستند.
  • ماهی های آب شیرین کوچک عموماً به اندازه ماهی های دریایی عمر ندارند.

ماهی های آب شور (دریایی)

ماهی های آب شور برای آکواریوم شما بسیار زیبا خواهند بود، اما جنبه های منفی زیادی دارند که عبارت اند از:

جنبه های مثبت

  • ماهی های دریایی استوایی رنگارنگ ترین و درخشان ترین انواع ماهی ها هستند. بسیاری از آن ها رنگ های پررنگی دارند، گویی از دم گرفته شده اند و در یک قوطی رنگ فرو رفته اند.
  • آکواریوم های دریایی می توانند مرجان ها و دیگر حیوانات بی مهرگان را در خود جای دهند. میگوها، خرچنگ ها، حلزون های دریایی و… همگی می توانند با ماهی های دریایی نگهداری شوند.
  • ماهی های دریایی گرمسیری انواع و اقسام اشکال و اندازه ها را دارند.

جنبه های منفی

  • آکواریوم های دریایی گرمسیری به تجهیزات بسیار بیشتری نیاز دارند تا همه چیز را سالم نگه دارند. به همین ترتیب، نصب آن ها هزینه بسیار بیشتری نسبت به یک آکواریوم آب شیرین مشابه دارد.
  • آکواریوم های آب شور به نگهداری و مراقبت بسیار بیشتری نیاز دارند. به طور کلی باید هفتگی بررسی شوند تا اطمینان حاصل کنید که همه چیز را زیر نظر دارید.
  • این نوع ماهی ها می توانند در رفتار خود بسیار بی قاعده و الگو ناپذیر باشند، به طور مثال ماهی که به عنوان ماهی آرام شناخته شده، یک نوع آن می تواند به طور کلی متفاوت تر از بقیه باشد.
  • درمان بیماری ماهی های دریایی موجود در مخازن، دشوار است زیرا بسیاری از درمان ها را نمی توان به دلیل وجود مرجان ها در آکواریوم انجام داد. در این شرایط، ماهی ها باید از مخزن برای درمان خارج شود.
  • تغذیه ماهی های دریایی اغلب تخصصی تر است و نیاز به مداخله بیشتر دارد و شامل غذاهای منجمد است که نمی توان توسط تغذیه کننده های خودکار به آن ها غذا داد. اگر چه غذاهای خشک با کیفیت خوب برای ماهی های دریایی در دسترس است، اما بسیاری از ماهی ها، مرجان ها و بی مهرگان هستند که به غذای منجمد نیاز دارند.

نکته: همان طور که مشخص شد هر چند رنگ و گونه‌های ماهیان آب شور بسیار خیره کننده است، اما به دلیل دشواری و همچنین هزینه بالای تهیه و نگهداری آکواریوم آب شور، در این مطلب فقط به توضیح آکواریوم آب شیرین می پردازیم.

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

نگهداری از ماهی های آکواریومی

در نگهداری ماهی، مهم ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که در یک محیط تمیز و پایدار، ماهی های شما به احتمال زیاد سالم هستند و عمر طولانی دارند.

مکان آکواریوم

آکواریوم خود را به دور از منابع گرما مانند رادیاتورها قرار دهید و مطمئن شوید که روی یک سطح مقاوم قرار دارد. آلاینده های موجود در هوا را در نظر بگیرید، دود سیگار یا اسپری ها برای ماهی ها سمی هستند و یک عامل در انتخاب محل قرارگیری آکواریوم می باشند.

شکل آکواریوم

ما آکواریوم های تزئینی، مانند تنگ ماهی قرمز را توصیه نمی کنیم، به این دلیل که آن ها فقط جنبه زیبایی را در نظر گرفته اند و به عنوان یک خانه با سطح رفاه مناسب برای ماهی خانگی شما، کاربردی ندارند.

سطح آکواریوم، جایی که اکسیژن هوا وارد آب می شود بسیار مهم است. از این نظر مخازن پهن بهتر از بلند هستند. همچنین باید ابزار پمپ هوای مناسب را خریداری کنید، تا سطح آب در آکواریوم را برای تبادل گاز و افزایش مقدار اکسیژن حرکت دهد.

درجه حرارت آب

ماهی های قرمز باید در دمای 10 تا 21 درجه سانتی گراد نگهداری شوند، بنابراین به طور معمول شما به بخاری نیاز ندارید. اما اگر نگران نوسانات دما هستید، می توانید بخاری را در درجات پایین تنظیم کنید.

برای اکثر ماهی های دیگر، آکواریوم شما باید یک بخاری داشته باشد و آن را روی درجه حرارت مناسب برای گونه ها تنظیم کنید. به عنوان مثال، گوپی ها می توانند 22 تا 28 درجه سانتی گراد را تحمل کنند، در حالی که لوچ ها باید بین 18 تا 26 درجه سانتی گراد نگه داشته شوند. باید در مورد نیاز دمایی گونه های ماهی که می خواهید نگهداری کنید، تحقیق کنید.

بخاری های آکواریوم باید توسط ترموستات کنترل شوند. فقط همانند سایر تجهیزات الکتریکی، ترموستات ها و بخاری ها ممکن است خراب شوند. بنابراین از دماسنج دیجیتال استفاده و دما را هر روز چک کنید.

نور و روشنایی

نور مصنوعی برای ایجاد الگوی روز و شب برای ماهی ها توصیه می شود. بین 8 تا 10 ساعت نور روز و در ادامه نور شب برای بیشتر گونه ها مناسب است. آکواریوم را در کنار پنجره قرار ندهید که دمای آب را به طور خطرناکی بالا ببرد.

اندازه آکواریوم

برای این که حجم آب یک آکواریوم را حساب کنید، طول و عرض آکواریوم و ارتفاع آب را به سانتی متر در هم ضرب کرده و سپس بر 1000 تقسیم کنید، حجم آب به لیتر به دست می آید. توجه داشته باشید که به خاطر بستر کف آکواریوم و تزئیناتی که در داخل آن قرار می گیرد، شما باید حدود 10٪ از این مقدار کم کنید.

همیشه آکواریومی بزرگ تر از حداقل مورد نیاز بخرید؛ زیرا حجم بیشتر آب، دما و شرایط پایدارتری دارد. به همین دلیل، توصیه می کنیم مخرنی بزرگ تر از 40×30×30 یعنی در حدود 40 لیتر آب تهیه کنید.

همیشه ظرفیت آب را برای تعداد ماهی که می خواهید نگه دارید، در نظر داشته باشید. تعداد ماهی زیاد در یک مخزن باعث آلودگی آب و منجر به بیماری و مرگ ماهی های شما می شود. همچنین تبادل کافی اکسیژن برای ماهی ضروری است و در آکواریوم با ماهی زیاد، اکسیژن کافی موجود نیست.

دستورالعمل هایی برای حجم آب مورد نیاز براساس طول ماهی وجود دارد. به عنوان مثال، برای ماهی های گرمسیری به ازای هر 1 سانتی متر ماهی گرمسیری به استثنای دم، 1.5 تا 2 لیتر آب نیاز است. ماهی قرمز به فضای بیشتری احتیاج دارد و به ازای هر 0.5 سانتی متر طول ماهی قرمز، 2 لیتر آب باید وجود داشته باشد.

با این حال، این دستورالعمل ها فقط به عنوان راهنما هستند و غیر قابل اعتمادند؛ زیرا کیفیت آب تحت تأثیر عوامل زیادی از جمله دما، منبع آب، فیلتر و موارد دیگر قرار دارد.

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

تصفیه آب آکواریوم

کیفیت آب مهمترین جنبه نگهداری از ماهی است، هیچ ماهی نباید در آکواریوم های بدون فیلتر نگهداری شود. دو نوع فیلتراسیون مکانیکی و بیولوژیکی مورد نیاز است.

  • در فیلتراسیون مکانیکی زباله های جامد و ذرات شناور در آب، در فیلتر به دام افتاده و به راحتی حذف می شوند.
  •  فیلتراسیون بیولوژیکی یا زیست محیطی پیچیده تر است. ماهی ها آمونیاک در داخل آب آزاد می کنند که برای آن ها سمی است، بنابراین باید از آب حذف شوند. فیلتر بیولوژیکی اجازه رشد و تکثیر باکتری های مفید را می دهد که آلودگی ها را به طور طبیعی کاهش می دهند. آمونیاک به نیتریت که سمی است تبدیل شده و سپس به نیترات تبدیل می شود. نیترات سمی نیست اما در مقادیر زیاد می تواند مشکلاتی برای ماهی به وجود آورد. به همین دلیل تعویض هفتگی آب آکواریوم برای کاهش مواد مضری که فیلتر بیولوژیکی قادر به حذف آن نیست، نیاز است.

تعویض آب آکواریوم

با گذاشتن ماهی در آکواریوم، 10٪ از آب را با یک سیفون خارج کنید. اسفنج ها و یا فیلتری را که از آب آکواریوم خارج کرده اید، بشورید تا از مواد زائد پاک شود. هرگز آن را زیر شیر آب شست و شو ندهید، زیرا باعث از بین رفتن باکتری های مفید می شود. همچنین باید قطعات فیلتر را تمیز نگهدارید تا فیلتر به طور روان و کارآمد کار کند.

کلر موجود در آب لوله کشی هم برای ماهی ها و هم برای باکتری ها خطرناک است. به همین ترتیب، افزودن یک ماده برای دکلره کردن به آب جدید و یا نگهداشتن آب به مدت 24 ساعت برای خروج کلر از آب، امری حیاتی است.

هنگام پر کردن مخزن، نباید آب جدید، دمایی متفاوت از مخزن داشته باشد، زیرا باعث شوک ماهی می شود. بهتر است قبل از افزودن آب به آکواریوم، آب جدید را با یک آبگرمکن گرم کنید.

کیفیت آب را با نگاه کردن نمی توان تشخیص داد، آب تمیز به معنای آب سالم نیست. شما باید کیت های تست را تهیه کرده و حداقل ماهانه کیفیت آب را بررسی کنید. کیت برای سنجش میزان آمونیاک و نیتریت ضروری است. سطح ایمن این موارد:

  • 0 میلی گرم در لیتر آمونیاک
  • 0 میلی گرم در لیتر نیتریت

اگر کیت ها نشان دادند که مقداری از این مواد در آب موجود است، هر روز باید نیمی از آب را عوض کنید و سنجش میزان آلودگی ها را تا بهبود شرایط ادامه دهید. اگر سطح پسماندهای شیمیایی با گذشت زمان کاهش نمی یابد، باید اقدامات دیگری برای بهتر کردن کیفیت آب انجام دهید.

بستر مناسب آکواریوم

بستر باید مناسب باشد تا باعث آسیب به ماهی نشود. وسوسه نشوید از بسترهایی مانند شن های باغبانی که دارای لبه های تیز هستند، استفاده کنید.

گربه ماهی ها دوست دارند در بستر دریا گشت بزنند، بنابراین به یک شن و ماسه بسیار ظریف و لبه های صاف نیاز دارند. برای ماهی قرمز می توانید از شن هایی استفاده کنید که تمیز کردن آن آسان تر است و اگر ذرات به اندازه کافی بزرگ باشند، ماهی قرمز قادر به بلعیدن آن نخواهد بود. اطمینان حاصل کنید که بسترها قبل از استفاده، با آب تمیز کاملاً شسته شده اند.

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

آکواریوم جدید

ساخت یک آکواریوم جدید زمان بر است، زیرا باکتری های مورد نیاز سیستم فیلتراسیون باید رشد کرده باشند. برای یک آکواریوم جدید باید قبل از اضافه کردن ماهی به آن، فیلتر را برای مدتی راه اندازی کنید.

در ابتدا باید از محصولاتی استفاده کنید که رشد باکتری هایی که برای تمیز نگه داشتن آب شما ضروری هستند را تحریک کنند. مثلاً می توانید از برخی از وسایل فیلتر از یک آکواریوم قدیمی استفاده کنید و آن را به فیلتر جدید اضافه کنید.

در طول دوره چرخه باید آب را یک روز در میان برای میزان PH و سطح آمونیاک و نیترات تست کنید. ماهی را زمانی به آکواریوم اضافه کنید که مطمئن شوید سطح مواد مضر، صفر است. طول مدت چرخه مشخص نیست، اما ممکن است تا دو هفته یا بیشتر طول بکشد. دوره چرخه بدون ماهی از آسیب به ماهی ها جلوگیری می کند، همچنین یک زمان عالی برای تمرین مراقبت از آکواریوم است.

گیاهان

فراهم آوردن فرصت هایی برای یک زندگی طبیعی برای ماهیان مهم است. گیاهان به عنوان پناهگاه، مخفیگاه و سایه بان برای همه ماهی ها هستند و برای برخی از ماهی ها منبع غذایی فراهم می کنند. آن ها همچنین اکسیژن آب را افزایش می دهند. با این حال، گیاهان اکسیژن را در شب، زمانی که ماهی ها و باکتری به آن نیاز دارند، مصرف می کنند.

پناهگاه و مخفیگاه

برای تهیه سرپناه باید از شاخه های ایمن، سنگ ها یا تزئینات مصنوعی استفاده شود. بسیاری از گونه های گربه ماهیان نیاز دارند پنهان شوند، زیرا در غیر این صورت احساس استرس می کنند. شما فقط باید از چوب و سنگ های موجود در مغازه های آبزیان یا حیوانات خانگی استفاده کنید، به دلیل این که چوبی که در بیرون جمع آوری شده برای ماهی ها ایمن نیست.

  • غیر مطابق: ماهیانی که در هر عمق زندگی می کنند و نیازی به نگهداری همراه با هم نوعان خود از همان گونه ندارند. مانند: گوپی، دم شمشیری و مولی.
  • فیدرهای سطح: درست در زیر سطح آب ساکن می شوند و پشت صاف و دهان رو به بالا دارند. شامل دانیو، ماهی جنگجوی سیامی (بتا) و تبرماهی اند.
  • فیدرهای آب میانی: دهان های کوچکی در جلوی صورت خود دارند و فرشته ماهی، رازبورای دلقک، گربه ماهی شیشه ای و گورامی مرواریدی از این نوع هستند.
  • ساکنان پایین آب: بدن صاف و دهان رو به پایین دارند. به عنوان مثال: گربه ماهی برنز ، پلیکو و لوچ دلقک.
عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

تغذیه ماهیان آکواریوم

مدت زمان غذا دادن به ماهی باید به اندازه ای باشد که ماهی می تواند غذا بخورد، چیزی حدود 2 تا 5 دقیقه. اگر غذای خورده نشده باقی بماند، باعث آلودگی آب می شود. ابتدا با مقدار کمی شروع کنید و اگر هنوز گرسنه به نظر می رسند کمی بیشتر اضافه کنید.

همیشه مطمئن شوید که نوع غذای مناسب را برای ماهی خود خریداری کرده اید. غذای ماهیان گرمسیری را به ماهیان قرمز و برعکس غذای ماهیان قرمز را به ماهیان گرمسیری ندهید. ماهی قرمز به یک رژیم غذایی گیاهی و ماهی های گرمسیری به پروتئین بیشتری احتیاج دارند.

گونه های مختلف به طور متفاوت تغذیه می شوند. غذای گونه هایی که در پایین آب و بستر زندگی می کنند مانند گربه ماهی ها، باید به نحوی باشد که در آب غرق شود. غذای ماهی هایی که در سطح آب تغذیه می کنند مانند تبرماهی ها باید روی آب شناور باشد. گونه های شبانه، ماهیانی که در شب فعالیت دارند، باید در شب تغذیه شوند.

یک رژیم خوب و متعادل

  • مهم است که غذای ماهی را با سایر مواد برای تغذیه متعادل و غنی کامل کنید.
  • ماهی قرمز از سبزیجات خرد شده مانند کاهو و یا اسفناج استقبال می کند، همچنین از گیاهان آبزی نیز تغذیه می کنند.
  • ماهی های گرمسیری بسیار متفاوت هستند و برای آن ها زرده تخم مرغ پخته شده و یا کاهو را امتحان کنید. ماهی های گوپی و مولی از مواد سبز رنگ استقبال می کنند.
  • غذاهای بی مهرگان یک مکمل عالی برای ماهی های گرمسیری اند که به طور منجمد در دسترس هستند.

هنگام خرید بسته های غذایی مراقب باشید، زیرا آن ها می توانند بیماری را به آکواریوم شما وارد کنند. به دلیل پروتئین زیاد این نوع غذاها، باید فقط مقدار کمی از آن را به ماهی قرمز بدهید. قبل از تغذیه، این مواد غذایی را از طریق یک توری ماهی ریز صاف کنید تا آب را آلوده نکنند.

خلق و خوی ماهیان

  • غیر مطابق: ماهیانی که در هر عمق زندگی می کنند و نیازی به نگهداری همراه با هم نوعان خود از همان گونه ندارند. مانند: گوپی، دم شمشیری و مولی.
  • فیدرهای سطح: درست در زیر سطح آب ساکن می شوند و پشت صاف و دهان رو به بالا دارند. شامل دانیو، ماهی جنگجوی سیامی (بتا) و تبرماهی اند.
  • فیدرهای آب میانی: دهان های کوچکی در جلوی صورت خود دارند و فرشته ماهی، رازبورای دلقک، گربه ماهی شیشه ای و گورامی مرواریدی از این نوع هستند.
  • ساکنان پایین آب: بدن صاف و دهان رو به پایین دارند. به عنوان مثال: گربه ماهی برنز ، پلیکو و لوچ دلقک.

پرهیز از تعداد زیاد ماهی

تعداد ماهیانی که می توانید در مخزن خود نگهداری کنید، اساساً به میزان توانایی شما در حفظ کیفیت آب و همچنین رفتار ماهیان بستگی دارد. باید اطمینان حاصل کنید که فضای زیادی برای دور شدن ماهی از یکدیگر و مخفیگاه کافی برای همه افراد در هر زمان وجود دارد.

با این حال، هنگام نگهداری برخی از سیکلیدها، ممکن است به یک تانک شلوغ تر برای جلوگیری از جنگ نیاز داشته باشید. اگر مایلید که از انواع گونه ها در آکواریوم خود داشته باشید، بهتر است گونه هایی را انتخاب کنید که در اعماق مختلف آکواریوم زندگی می کنند، تا از فضای موجود، حداکثر استفاده را کرده باشید.

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

نگهداری ماهی به صورت گروهی

  • ماهی قرمز

ماهی قرمز نیازی به نگهداری در یک گروه بزرگ ندارد، بنابراین می توان آن را به صورت جفت نگهداری کرد. علی رغم این که یک گونه واحد است، اما انواع زیادی از ماهی قرمز وجود دارد.

ماهی های کوتاه تنومند و لاغر با باله های روان و دم های دوقلو حرکت کندی دارند و در طبیعت یافت نمی شوند. ماهی های لاغر و تک دم، شناگران سریع تر، با توانایی بیشتر و به طور کلی مقاوم تر هستند. انواع ماهی دوقلو و یک دم را نباید کنار هم نگه داشت، زیرا متوجه می شوید ماهی دوقلو غذای خود را از دست می دهد.

  • ماهی گرمسیری

بسیاری از ماهی های گرمسیری، از جمله دانیو، تترا، ماهی رنگین کمان، رازبورا و بسیاری از گربه ماهی ها، ماهی های گروهی هستند. به این معنی که شما باید آن ها را در گروه های شش نفره یا بیشتر نگه دارید، در غیر این صورت ممکن است احساس استرس کنند. نگه داشتن آن ها در گروه ها باعث می شود که آرامش بیشتری داشته باشند و به راحتی از مخفیگاه بیرون بیایند.

گونه های دیگر بسیار اجتماعی نیستند و یا با هم نوع خود (مانند ماهی بتا نر) یا ماهی از گونه های دیگر (به عنوان مثال سیکلیدها) مبارزه می کنند.

ماهی های بزرگی مانند اسکار ممکن است سعی در گرفتن و خوردن ماهی های کوچک تر داشته باشند. مهم است که شما در مورد گونه ها تحقیق کنید تا از سازگاری آن ها با یکدیگر مطلع شوید.

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

وضعیت سلامتی ماهی ها

شما باید به طور دقیق رفتار و خورد و خوراک ماهی های خود را زیر نظر داشته باشید. این به شما کمک می کند تا در صورت بروز بیماری در ماهی، از آن اطلاع پیدا کنید. برخی از نشانه های ماهی سالم در زیر آورده شده است:

  • اشتها: ماهی سالم غذایش را با اشتیاق می خورد.
  • تنفس: آبشش ها باید به صورت ریتمیک بالا و پایین بیایند.
  • رفتار: فعال، هوشیار و نشان دادن رفتار طبیعی در برابر گونه ها
  • چشم ها: روشن و شفاف
  • باله ها: باید سالم باشد و نباید آویزان و یا شکسته باشد. مراقب شکاف خوردگی، لکه یا پارگی باشید.
  • موقعیت: شنای آزادانه و به طور یکنواخت، نشانه سلامت است و ماهی که به طرف کف آب و یا به یک سمت شنا می کند، نشانه بدی است.
  • پولک ها: باید صاف، بدون آسیب و رشد قارچ باشند.
  • دریچه مقعد: تمیز، بدون مدفوع رشته ای باشد.

بیماری ها و نگرانی ها

نشانه های ضعف سلامت، شامل: شکم گود افتاده یا برآمده (به استثنای مواقع بارداری)، فلس های برآمده، تکه های بی رنگ در پولک ها، لکه های سفید رنگ کوچک، چشم های شیری رنگ و حرکت های غیرعادی است. ماهی هایی که هر یک از این علائم را دارند از مغازه نخرید.

قحطی اکسیژن: کمبود سطح اکسیژن یا کیفیت پایین آب (مسمویت با نیتریت و تحریک آبشش ها با آمونیاک)، باعث می شود که ماهی (به غیر از گونه مار ماهیان مانند ماهی بتا) به طور مداوم به سطح آب بیاید و تنفس مداوم در سطح آب داشته باشد.

بیماری قارچ: بدن و باله ها پوشیده از پرزهای پنبه مانند و سفید است.

انگل: لکه های سفید ریز و غیر طبیعی که بدن و باله ها را می پوشاند. در صورت ابتلا به این بیماری با داروهای خاص قابل درمان است. اگر درمان نشود، به سرعت گسترش می یابد و می تواند ماهی را از بین ببرد.

پوسیدگی باله: بافت باله از بین می رود که این بیماری با پارگی باله ها که تصادفی است، متفاوت است. پارگی باله در صورت کیفیت خوب آب بهبود می یابد.

ورم: بدن ماهی باد کرده و پولک های برآمده دارد.

کیشه شنا: از دست دادن تعادل منجر به ناتوانی در شنای صحیح می شود. این اتفاق ناشی از دلایل زیادی می باشد که ابتدا باید علت مشخص شود و سپس درمان صورت گیرد.

تنش دما: اگر آب بیش از حد سرد شود، ماهیان گرمسیری به آرامی شنا می کنند. اگر خیلی گرم باشد، سطح اکسیژن کاهش می یابد، بنابراین ماهی در سطح آب تنفس می کند.

بیشتر این بیماری ها و مشکلات به دلیل کیفیت پایین آب بروز می دهند، بنابراین اگر ماهی شما به بیماری مبتلا شد، ابتدا آب خود را از نظر وجود آمونیاک، نیتریت یا نیترات بررسی کنید.

انواع پرطرفدار ماهی آب شیرین

در ادامه به معرفی برخی از پرطرفدارترین ماهی های آب شیرین می پردازیم:

تترا نئون Neon Tetra                                             گوپی

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

یکی از شناخته شده ترین ماهی های آکواریوم آب شیرین که کوچک و لاغر  است و مراقبت از آن نیز آسان می باشد، تترا نئون است. این ماهی برای کسانی که برای بار اول می خواهند آکواریوم داشته باشند مناسب است. نئون تترا خیلی رشد نمی کند و فقط به 2.2 سانتی متر می رسد!

آن ها به عنوان یک گونه بسیار آرام و صلح طلب شناخته شده اند. و وقتی در گروه ها و در آکواریوم با سنگ، گیاه و سایر لوازم جانبی که می توانند در آن پنهان شوند نگهداری کنید، بهترین عملکرد را دارند. تترا نئون را می توان به راحتی با بدن آبی و نوار قرمز روشن بدن تشخیص داد.

مولی                                                              

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

گوپی یکی دیگر از گونه های ماهی است که برای افراد مبتدی بسیار مناسب می باشد. مراقبت از این ماهی بسیار آسان است، اما اگر دو جنس نر و ماده از هم جدا نشوند، به سرعت با هم جفت گیری می کنند.

جنس نر پر جنب و جوش تر از ماده است و در رنگ های مختلفی وجود دارند. گوپی ها همچنین می توانند با شرایط مختلف آب سازگار شوند و شخصیت های سرزنده و پر تکاپویی هم دارند، که همین باعث محبوبیتشان می شود. یکی از شرایط مهم نگهداری آن ها برای زندگی سالم، دمای ثابت آب بین 10-29 درجه سانتی گراد است.

ماهی بتا

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

مولی یک گونه ماهی آب شیرین کوچک و خونسرد با مراقبت آسان است. مولی ها می توانند در حدود 7.5 تا 10 سانتی متر رشد کنند و همه چیزخوار هستند، به این معنی که می توانند گیاهان و سایر حیوانات را بخورند. نکته جالب در مورد این موجود آب شیرین این است که آن ها برخلاف ماهی های دیگر تخم نمی ریزند و زنده زا هستند. مولی ها مانند گوپی ها، نیز عاشق پرورش و جفت گیری هستند، بنابراین اگر نمی خواهید بسیاری از این ماهی های زیبا را در آکواریوم خود داشته باشید، فقط نوع ماده یا نر را نگهداری کنید.

ماهی قرمز

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی بتا که به آن ماهی جنگجوی سیامی نیز گفته می شود، یکی دیگر از گزینه های محبوب آب شیرین برای آکواریوم است. آن ها در ترکیبی از رنگ های متنوع و زیبا ظاهر می شوند و در بیشتر موارد آرام و خونسرد هستند. ماهی های بتا اغلب به دلیل طبیعت محافظت از سرزمین و روحیه جنگجوی خود با ماهی های دیگر، به ویژه نرها شناخته می شوند. اگر ماهی بتا شما به اندازه کافی صلح طلب باشد، می توان آن را در یک مخزن بزرگ با سایر گونه های ماهی نگهداری کرد. از قرار دادن آن ها در آکواریوم با ماهی های مشابه، مانند گوپی ها خودداری کنید. شما همچنین باید آن ها را در مخازن مخصوص خود با بستر و گیاهان مناسب قرار دهید.

ماهی آنجل

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

یکی دیگر از ماهی های بسیار محبوب آب شیرین، گونه زیبای ماهی قرمز است که می تواند در طبیعت تا 35 سانتی متر رشد کند. برخی از ماهی های قرمز وحشی ممکن است تا 25 سال یا حتی بیشتر نیز عمر کنند!

در آکواریوم، ماهی شما به مخزن حداقل 20 گالنی نیاز دارد و باید به طور منظم نیازهای مراقبتی آن ها مانند تعویض فیلتر و آب هفتگی را بر آورده کنید. آن ها در اشکال، اندازه ها و گونه های مختلف موجود هستند.

ماهی رنگین کمان

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی آنجل یا فرشته ماهی عضوی از خانواده سیکلید Cichlid، یکی از پرطرفدارترین گونه آب شیرین هستند که تا حدود 15 سانتی متر رشد می کنند. آن ها بسیار زیبا بوده و در رنگ ها و الگوهای متنوعی دیده می شوند. این ماهی ها می توانند از گیاهان و حیوانات دیگر مانند؛ حشرات کوچک و میگو استفاده کنند، اما باید از ماهی های کوچک دور نگه داشته شوند. گاهی اوقات ممکن است رفتارهای پرخاشگر و محافظتی از خود نشان دهند (البته نه همه جا و در سطح و اندازه ماهی بتا)، بنابراین بهتر است آن ها را در یک مخزن و بدون تعداد ماهی های زیاد نگهدارید.

ماهی بارب کوتوله طلایی Golden Dwarf Barb

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی رنگین کمان یکی دیگر از ماهی های رایج است که مراقبت از آن آسان است. رنگ های زنده آن ها تا زمانی که بالغ نشوند، به طور دقیق از هم تفکیک نمی شوند. این ماهی ها می توانند کاملا خجالتی باشند، اما به طور معمول با ماهی های دیگر در آکواریوم سر سازش دارند. ماهی رنگین کمان به خوبی با ماهی بارب و تترا کنار می آید.

ماهی زبرا دانیو

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی بارب یک گونه ماهی آب شیرین کمتر شناخته شده است که برای افراد مبتدی ایده آل است. آن ها تا حدود 3.8 سانتی متر رشد می کنند و به راحتی با رنگ های زرد طلایی و نشانه های سیاه روی بدن قابل تشخیص هستند. ماهی بارب وقتی در مخزن هایی با گیاه نگهداری می شوند، بهترین زندگی و عملکرد را دارند. توجه داشته باشید که، بیش از 5 عدد از این نوع ماهی آب شیرین نباید در مخزن نگهداری شوند.

ماهی پلاتی

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی زبرا دانیو مناسب برای مبتدیان، بسیار کوچک و با نگهداری آسان است که به طور معمول تا 5 تا 7 سانتی متر رشد می کند. آن ها را باید به صورت گروهی نگهداری کرد، در غیر این صورت استرس زیادی پیدا می کنند. ماهی زبرا عاشق خوردن کرم، حشرات و سخت پوستان است، همچنین می توان به آن ها غذای پولکی ماهی داد. این گونه ماهی به بیرون از آکواریوم می پرد، بنابراین حتما مخزن خود را پوشیده نگهدارید.

ماهی اسکار

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

پلاتی (Platy fish) ماهی جذاب آب شیرین است که در رنگ های عجیب و غریب زیادی وجود دارد. آن ها به طور معمول ماهی های صلح جویی هستند که در گروه ها بهتر عمل می کنند. ممکن است ببینید که  این ماهی با گوپی ها و مولی ها کنار می آیند. آن ها بسیار اجتماعی هستند و به ترکیبی از غذاهای گیاهی و پروتئین ها احتیاج دارند، هر چند که می توانند از غذاهای گوشتی نیز استفاده کنند.

ماهی دیسکاس

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

ماهی اسکار جزء ماهی های گوشتخوار است و خلق و خویی متعادل و گاهی پرخاشگر دارد. اسکارها در انواع ماهی اسکار سلطنتی، تایگر و … موجود هستند و تا حدود 2/5 سانتی متر رشد می کنند، همچنین بهتر است به صورت گروهی نگهداری شوند.

 

عکس آشنایی با پرطرفدارترین ماهی های آکواریومی[+روش های نگهداری از آن ها]

دیسکاس یکی از زیباترین ماهی های آکواریوم آب شیرین است و بهتر است با هم نوعان خود نگهداری شوند، اما با ماهی های آنجل سازگاری دارند. این نوع ماهی ها بیشتر در سطح پایین آب زندگی می کنند و از غذای خشک و کرم خشک تغذیه می کنند.

سخن آخر

قبل از تصمیم گیری برای نگهداری از ماهی ها، لازم است که درباره نیازهای مراقبتی آن ها تحقیق کنید، و بدانید که مثلا؛ چه مدت زنده می مانند؟ چه اندازه رشد می کنند؟ آیا شما توان مالی کافی برای خریداری از وسایل مراقبتی ماهی ها را دارید؟ و… نکته آخر این است که باید شخصی را داشته باشید که در مواقعی که شما در مسافرت هستید به ماهی ها رسیدگی کند.

سوالات متداول

نگهداری از کدام ماهی ها راحت تر است؟

ماهی های آب شیرین به تجهیزات کمتری برای نگهداری نیاز دارند و مراقبت از آن ها آسان تر است.

کدام ماهی ها زیباتر هستند؟

ماهی های آب شور متنوع ترین و درخشان ترین ماهی های رنگی هستند.

کدام ماهی ها باید به صورت گروهی نگهداری شوند؟

ماهی ها مثل دانیو، تترا، رازبورا، رنگین کمان و برخی گربه ماهی ها باید به صورت گروهی نگهداری شوند.

لطفا نظر خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سلام دوستِ دوستِ من

لطفا برای عضویت در خبرنامه پت۹۸، ایمیل خودتون را وارد کنید