ماهی رنگین کمانی گوپی

ماهی رنگین کمانی گوپی

ماهی گوپی Guppy یکی از معروف ‌ترین و محبوب ترین ماهی‌های آکواریومی است، که از نظر رنگ، اندازه و شکل دم دارای تنوع زیادی است. این ماهی ها با نام های مختلفی از جمله ماهی رنگین کمان و ماهی میلیون نیز شناخته می ‎شوند. در ادامه این مطلب از پت98 به ارائه تمامی نکات در زمینه نگهداری و تغذیه این نوع ماهی خواهیم پرداخت. 

فهرست مطالب

درباره ماهی گوپی

شگفتی های آفرینش بسیار زیاد است و ماهی گوپی یکی از این شگفتی های بی نظیرمی باشد. موجودی زیبا با رنگ های رنگین کمانی و دوست داشتنی که دارای تنوع گوناگونی بوده و به عنوان یکی از زیباترین و رنگارنگ ترین ماهی های آکواریومی شناخته می شود. جدای رنگارنگی ماهی گوپی، آن ها دارای باله های پشتی و مخرجی با اشکال متفاوت و زیبا هستند.

اندازه گوپی‌ها متفاوت است، اما نرها معمولا طولی به اندازه 1.5 تا 3.5 سانتی متر دارند، این در حالی است که ماهی های ماده دارای 3 تا 6 سانتی متر طول هستند. عمر این ماهی معمولا بین 1 تا 3 سال است. در واقع به طور متوسط آن ها 2 سال و حداکثر 3 سال عمر می کنند.

تاریخچه ماهی گوپی

ماهی گوپی از خانواده رنگین ماهیان است، بومی، ونزوئلا، آنتیگوا و باربودا، جامائیکا، ترینیداد، برزیل و گویان است. این ماهی برای اولین بار توسط شخصی به نام رابرت گوپی در سال 1866 کشف شد. کار این ماهی ها مبارزه و از بین بردن لارو پشه ها از آب است. گوپی امروزه در سراسر جهان به صورت پرورشی یافت می شود.

شرایط نگهداری گوپی ها

این ماهی مانند ماهی لجن خوار یکی از سازگارترین و مقاوم‌ترین ماهی‌های آکواریومی است و بنابراین نگهداری از آن دردسر زیادی برای شما ایجاد نخواهد کرد. این گونه از ماهی‌ها کوچک‌اند و به فضای بزرگی برای زندگی نیاز ندارند. دمای مناسب آب برای نگهداری این ماهی چیزی حدود ۲۴ تا ۲۸ درجه است. بهتر است در حالت عادی دما را روی ۲۴ تا ۲۶ و زمانی که ماهی حامله است، دمای آب را روی ۲۸ درجه نگه دارید. نکته مهم دیگر اهمیت ثبات دما است، پس سعی کنید دمای محل زیست گوپی متغیر نباشد.

PH آب نیز باید خنثی باشد. همچنین استاندارد است که هفته‌ای یک بار نیمی از آب آکواریوم‌ها را عوض کنید تا آب همیشه تازه بماند. استفاده از فیلتر تصفیه آب نیز می‌تواند در تازه نگه داشتن آب آکواریوم مؤثر باشند. گوپی مانند ماهی مولی می‌توانند به طور موقت به آب دریا عادت کنند اما به‌هیچ‌وجه محیط طبیعی آن‌ها نیست.

انواع گونه های رنگین کمان

پرورش دهندگان این نوع از ماهی ها همواره در تلاش برای تولید گونه های مختلفی از این ماهی های زیبای آکواریومی هستند. به همین دلیل گونه های مختلفی از این ماهی وجود دارد به طوری که لیست کردن آن ها را کمی دشوار می کند. اما گفته می شود حدودا 300 نوع از این نوع ماهی وجود دارد.

ویژگی های ماهی گوپی

  1. آرام و ارزان هستند.
  2. نگهداری از آن ها در آکوایوم  راحت است.
  3. برای سایر ماهی های آکواریومی مزاحمتی ندارند.
  4. ماهی های مقاومی هستند.
  5. روش تکثیر آسانی دارند.
  6. ماهی های گوپی تنوع و زیبایی خاصی دارند و در صنعت ماهی های زینتی خیلی پرطرفدارهستند.
  7. بیشتر دانشمندان در زمینه بوم شناسی و رفتار شناسی از این ماهی به عنوان مدل جاندار استفاده می کنند.
  8. از این ماهی برای کنترل تخم و نوزاد حشرات استفاده می شود.
عکس ماهی رنگین کمانی گوپی

تغذیه

گوپی ها هم مانند همه زنده زاها همه چیز می خورند، یعنی هم گیاه خوار ند و هم جزء ماهی های گوشت خوار هستند. غذاهای مصرفی آن ها بستگی به محیط طبیعی و آناتومیشان دارد. رژیم اصلی غذایی آن ها شامل پوسته ماهی با کیفیت است، پس محصولی را برای تغذیه ماهیان خود انتخاب کنید که سرشار از پروتئین بوده و پر کننده نباشد. برای اطمینان از این امر کافی است ترتیب مواد تشکیل دهنده بر روی برچسب غذای ماهی را بررسی کنید و از غذاهایی که دارای حجم بالایی گندم و سویا هستند خودداری کنید .

توصیه می شود:

یک نوع غذا برای تغذیه ماهی ها استفاده نکنید، زیرا این امر به کمبود مواد مغذی بدن ماهی منجر می ‎شود.

برای ایجاد تنوع در غذای مصرفی ماهیان خود، از کرم های خونی و غذاهای یخ زده مانند میگو استفاده کنید.

این ماهی های گیاه خوار، هر نوع سبزیجاتی مانند خیار، نخود فرنگی و کاهو که اندازه کوچک باشند را می خورند.

شما باید ماهی گوپی خود را یک یا دو بار در روز تغذیه کنید و از ریختن مقدار ماده غذایی بیشتر از ظرفیت ماهی خودداری کنید. همچنین دل گاو چرخ شده در زمان تکثیر برای تولید مثل موفق توصیه می شود.

تغذیه بیش از حد ماهی منجر به ایجاد مشکلات مختلفی در سلامت ماهی می‎شود. اگر ماده غذایی اضافی در آکواریوم ته نشین شود کیفیت آب آکواریوم را پایین می آورد. در صورت ته نشین شدن غذا، بهتر است سریعا با استفاد از توری آن را از آکواریوم خارج کنید. 

پرورش و تکثیر ماهی گوپی

پرورش و تکثیر ماهی گوپی بسیار آسان است و به افرادی که علاقه به تکثیر ماهیان زینتی دارند توصیه می شود از گوپی شروع کنند. پرورش گوپی به صورت نگهداری جدا و همچنین به صورت پرورش در آکواریوم های پرجمعیت و شلوغ امکان پذیر است.

ماهی گوپی از دسته ماهیان زنده زا است و دارای لقاح داخلی می باشد. ماهی ماده پس از هر مرتبه بارور شدن توسط ماهی نر می تواند تا 5 مرتبه زایمان نماید. ماهی ماده قبل از زایمان دارای شکمی متورم است و معمولا در مقابل شیشه آکواریوم شنای عمودی می کند. ماهی باردار دارای منطقه تیره رنگی زیر باله مخرجی بوده و شکمش به طور چشم گیری متورم است. دوره رشد و نمو جنین معمولا یک ماه به طول می انجامد.

با دیدن ماهی ماده بهتر است به زایشگاه منتقل شود تا زایمان نماید. به این ترتیب ماهی های متولد شده از حمله سایر ماهی های موجود در آکواریوم در امان خواهند ماند. البته در آکواریوم های شلوغ هم نوزادان ماهی گوپی می توانند از خود در برابر حملات دیگر ماهی ها محافظت کنند و لابه لای گیاهان پنهان شوند.

در هر بار زایمان حداکثر 40 تا 50 نوزاد متولد می شوند. نوزادان گوپی جثه نسبتا بزرگی دارند و از مقاومت خوبی برخوردار هستند. نوزادان پس از یک ماه بالغ می شوند و نرها از ماده ها قابل تشخیص می شوند. نرها دارای عضو جفتگیری در زیر شکم خود هستند که ماده ها فاقد این عضو هستند.

عکس ماهی رنگین کمانی گوپی

روش تشخیص نوع نر از ماده

ماهی های گوپی نر و ماده به راحتی و با کمی دقت قابل شناسایی هستند.

تشخیص ماهی نر

  • باله زیر شکم ماهی نر به صورت پای تناسلی کشیده و باریک است.
  • اندام ماهی نر لاغرتر، باریک تر و کوچک تر است.
  • باله های ماهی نر بزرگ تر و برافراشته تر بوده و دارای رنگ های مختلف و نقش و نگار بیشتری می باشند.

تشخیص ماهی ماده

  • باله زیر شکم ماهی ماده بزرگ، پهن و گرد است.
  • بدن ماهی ماده ساده و بی نقش و نگار است.
  • جثه ماهی گوپی ماده بزرگ تر از نر می باشد.

چه ماهی هایی مناسب هم زیستی با گوپی هستند؟

بهترین هم خانه برای ماهی های کوپی جنس مخالف ماهی های کوپی می ‎باشند، اما با این حال اگر تمایل به نگهداری از نوع زیباتر این ماهی را دارید ، نوع نر آن را انتخاب کنید. به طور کلی شما می ‎توانید در هر 7.5 لیتر آب آکواریوم 1 عدد کوپی نگهداری کنید. سایر آبزیانی که ماهی های گوپی با آن ها سازگاری دارند عبارت اند از: ماهی مولی، پلاتیز، گورامیس، تتراس و کوریدوراس. اما از نگهداری ماهی گوپی در کنار کوسه های دم قرمز ، بارب ها و تتراس های وحشی خودداری کنید. 

بیماری های شایع در گوپی ها

عفونت قارچی: ماهی گوپی ، ماهیانی بسیار سخت هستند، اما با این حال ممکن است دم بلند آن ها در معرض عفونت های قارچی قرار بگیرد.

بیماری ایچ: این بیماری نیز در بین ماهیان گوپی شایع است، که نقاط سفید رنگی بر روی پوست ماهی ایجاد می ‎شود. برای درمان آن باید از داروهای مخصوص در فروشگاه های حیوان خانگی استفاده کنید.

پوسیدگی دم و باله: پوسیدگی باله و دم و پارگی آن ها نیز در میان این ماهی ها شایع است که با استفاده از داروهای مخصوص می ‎توانید این بیماری را مداوا کنید .

نکات مهم مراقبتی

  1. شرایط نظافتی آب را مساعد نگه دارید.
  2. بررسی های منظم و تغییرات لازم را به طور مرتب انجام دهید.
  3. قبل از اضافه کردن هر چیزی به آکواریوم آن را به خوبی شست و شو دهید.
  4. سطح استرس ماهی ها را پایین نگهدارید.
  5. از رژیم غذایی متنوعی برای ماهی ها استفاده کنید.
  6. از نگهداری تعداد زیادی ماهی در کنار ماهی گوپی خودداری کنید.
عکس ماهی رنگین کمانی گوپی

جمع بندی

ماهی گوپی یکی از زیباترین ماهی های آب شیرین و آکواریوم است که طرفداران زیادی دارد. تکثیر ماهی گوپی نیز به راحتی انجام می شود و می توان گونه های متفاوتی از این ماهی را به وجود آورد. در این مقاله درباره شرایط نگهداری و تغذیه این ماهی صحبت کردیم.

سوالات متداول

به چه دلیل گونه های مختلفی از ماهی گوپی موجود است؟

پرورش دهندگان ماهی ها همواره در تلاش برای تولید گونه های مختلفی از این ماهی های زیبای آکواریومی هستند، به همین دلیل این ماهی ها را در گونه های مختلف تکثیر می کنند.

تغذیه ماهی گوپی چگونه است؟

ماهی گوپی هم گیاهخوار است هم گوشتخواه و می توایند از پوسته ماهی با کیفیت برای خوراک این ماهی استفاده کنید.

لطفا نظر خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سلام دوستِ دوستِ من

لطفا برای عضویت در خبرنامه پت۹۸، ایمیل خودتون را وارد کنید