ماهی لجن خوار، نظافتچی آکواریوم

ماهی لجن خوار، نظافتچی آکواریوم

ماهی لجن خوار یا کت فیش که با نام علمی Hypostomus Plecostomus هم شناخته می شود، از ماهی های آکواریومی معروف و شناخته شده است. لجن خوارها از شاخه طناب داران، رده پرتو بالگان، راسته گربه ‌ماهی‌سانان و تیره مکنده دهانان هستند. ماهی لجن خوار در اصل بومی آمریکای جنوبی و رودخانه‌های آمازون بوده، که حالا با تکثیر مصنوعی به آکواریوم‌های سراسر جهان راه‌ یافته است. برای این که بیشتر با این ماهی آشنا شوید با ما در پت98 همراه باشید.

فهرست مطالب

آشنایی با ماهی لجن خوار

کسانی که در منزل یا محل کار خود آکواریوم دارند، قطعا به خوبی می دانند که برای نظافت این باکس شیشه ای زیبا به تجهیزات و لوازمی نیاز دارند. داشتن یک ماهی لجن خوار هم برای کمک به این نظافت نقش اساسی دارد. این ماهی ها قابلیت همزیستی با بیشتر ماهی های آکواریومی را دارند. همزیستی این نوع ماهی با دیگر گونه های موجود در آکواریوم از مهم ترین دلایل برای انتخاب آنها است.

ماهی لجن خوار حالت زینتی ندارد، بلکه نقش مهم و تأثیرگذاری در بهداشت آکواریوم دارد، زیرا باعث می‌شود در آکواریوم، جلبک‌ها فرصتی برای رشد پیدا نکنند. همچنین غذای باقیمانده به‌ جای حل شدن در آب، توسط این ماهی خورده می‌شود و در نتیجه آب آکواریوم، شفاف و تمیز باقی می‌ماند. زمانی که در آکواریوم خود یک ماهی لجن خوار دارید، استفاده از فیلتر برای از بین بردن فضولات این ماهی از موارد ضروری می باشد. همچنین سعی کنید جریان آب آکواریوم خود را ملایم تر کنید تا ماهی لجن خوار به راحتی بتواند به فعالیت و استراحت خود بپردازد.

نظافت آکواریوم با ماهی لجن خوار

کت فیش ها در طبیعت به سنگ و گیاهان موجود در آب می چسبند و با دهانشان این سطوح را می مکند. در آکواریوم ها هم به سطح شیشه چسبیده و شروع به مکیدن سطح آب می کنند، با این کار، لجن های بسیار ریزی که به چشم نمی آیند از بین می روند. لجن خوارها غذاهای باقی مانده در آکواریوم و روی شن های کف آکواریوم را می خورند و با این کار به نظافت آکواریوم کمک می کنند. اگر خوب به شیشه آکواریوم منزل خود توجه کنید متوجه مکیدن آن توسط ماهی لجن خوار خواهید شد.

مشخصات ظاهری

اندازه ماهی های لجن خوار به 30 سانتی متر می رسد. این ماهی ها عمر نسبتا طولانی دارند و تا 18 سال نیز گزارش شده است. توجه داشته باشید که شرایط نگهداری کت فیش از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد، زیرا این امر تاثیر زیادی در افزایش و کاهش طول عمر این حیوان آبزی دارد.

نام های دیگر ماهی لجن خوار

ماهی لجن خوار به جز این نام از اسامی دیگری نیز برخوردار است که بسیاری از افراد در نقاط مختلف دنیا به زبان های مختلف آن ها را با نام های گوناگون می شناسند. گربه ماهی یا کت فیش یکی از نام های این نوع ماهی است که بسیار نیز رایج است. لجن خوار معمولی و همچنین لجن خوار شکلاتی ۲ نام متفاوت دیگر برای این ماهی به شمار می رود. براساس گونه و رنگ ماهی اسم دیگری با عنوان کت فیش اسپورت برای این لجن خوارها به کار می رود.

عکس ماهی لجن خوار، نظافتچی آکواریوم

شرایط نگهداری ماهی لجن خوار

می توان گفت ساده ترین ماهی برای نگهداری همین گونه از ماهی است، زیرا برای نگهداری نیاز به شرایط خاصی ندارد. بهتر است آکواریوم شما دارای اکسیژن کافی باشد به دلیل این که اکسیژن کافی برای نگهداری از این ماهی ضروری است. برای مراقبت و نگهداری از ماهی‌های لجن خوار یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، دمای مورد نیاز آن است. به طور کلی دمای مناسب برای بقا و ادامه حیات این نوع ماهی بین 24 تا 28 درجه سانتیگراد است.

معمولا ماهی‌های لجن خوار فعالیت خود را در شب‌ها شروع می‌کنند، به همین دلیل بهتر است تا فضای مناسبی را داخل آکواریوم برای استراحت کردن ماهی لجن خوار در نظر بگیرید. می توانید با قرار دادن یک کوزه کوچک و یا یک غار زیبا این امکان را فراهم سازید، تا در طول روز استراحت کنند.

تغذیه ماهی لجن خوار

همان طور که از اسم ماهی لجن خوار مشخص است، غذای اصلی این آبزی، جلبک‌ها و باقیمانده غذای درون آکواریوم می باشد. البته باید توجه داشته باشید که باقیمانده غذای داخل آکواریوم برای این ماهی کافی نیست و بهتر است از سبزی‌هایی مانند؛ خیار، هویج و کدو برای تغذیه ماهی لجن خوار خود استفاده کنید.

عکس ماهی لجن خوار، نظافتچی آکواریوم

دلایل مرگ ماهی لجن خوار چیست؟

در بالا هم اشاره شد که ماهی لجن خوار طول عمر بسیار بالایی دارد، اما گاهی اوقات امکان دارد که دچار مرگ زود هنگام شود. دلایل زیادی موجب مرگ ماهی لجن خوار می شود، که اصلی ترین آن گرسنگی است. برای جلوگیری از گرسنه ماندن ماهی خود باید هر چند وقت یک بار کت فیش را از آکواریوم بیرون آورده و در ظرف دیگری قرار دهید و از غذاهای خشک و گوشتی برای تغذیه این حیوان استفاده نمایید.

روش تکثیر کت فیش

به دلیل این که ماهی لجن خوار قابلیت تکثیر در آکواریوم را ندارد، این ماهی را در حوضچه‌های مصنوعی تکثیر می‌کنند. حداقل حجم حوضچه برای تکثیر ماهی لجن خوار چیزی حدود 100 لیتر است. همچنین دمای آب باید حتماً ثابت و در حدود 28 درجه سانتی‌گراد باشد. در حوضچه تکثیر نباید هیچ بستری وجود داشته باشد.

لازم است در حوضچه مخفیگاه‌های متعددی مانند گلدان شکسته، غار و … وجود داشته باشد، تا ماهی لجن خوار در آرامش کامل باشد. پمپ هوا نیز بهتر است تا جای ممکن از مخفیگاه‌ها فاصله داشته باشد تا سکوت لازم برای جفت‌گیری ماهی نر و ماده فراهم شود.

بیماری های ماهی لجن خوار

بیماری سفیدک: اگر این ماهی برای مدت طولانی در دمای کمتر از 20 درجه سانتی‌گراد باشد ممکن است به بیماری سفیدک مبتلا شود.

سوراخ باله و بدن: اگر شرایط بهداشتی آکواریوم مناسب نباشد، در باله‌ها و بدن ماهی لجن خوار سوراخ‌هایی ایجاد شود که اگر به ‌موقع درمان نشود در نهایت به مرگ این ماهی منجر می‌شود.

انواع ماهی های لجن خوار

لجن خوارها کارایی یکسانی در آکواریوم دارند، اما براساس رنگ پوست نام‌های مختلفی برای آن‌ها استفاده می‌شود. برخی از این نام‌ها عبارت‌ اند از:

  • کت فیش پلنگی
  • کت فیش سفره ای
  • کت فیش شیشه ای
  • کت فیش رویال
  • کت فیش پوزه بوته ای
  • کت فیش اسپورت
  • کت فیش آفریقایی
  • کت فیش شکلاتی
عکس ماهی لجن خوار، نظافتچی آکواریوم

جمع بندی

یکی از ماهی هایی که برای آکواریوم لازم است، ماهی لجن خوار می باشد، که در تمیز نگهداشتن آب نقش موثری دارد. این ماهی جنبه تزیینی برای آکواریوم شما ندارد، اما وجودش برای نظافت آکواریوم الزامی است، پس حتما نکات مراقبتی که در بالا گفته شد را برای این ماهی مفید، رعایت کنید.  

سوالات متداول

غذای ماهی لجن خوار چیست؟

بهترین غذا برای این ماهی انواع جلبک‌ها و باقی مانده غذاهای داخل آکواریوم است، اما بهتر است هر چند وقت یک بار از سبزیجات‍ی مانند کدو، خیار و یا هویج برای سیر کردن ماهی خود استفاده نمایید.

شرایط نگهداری کت فیش چگونه است؟

برای نگهداری از کت فیش‌ها باید توجه بسیاری به تغذیه و دمای مورد نیاز این حیوان داشته باشید.

روش تکثیر ماهی لجن خوار چگونه است؟

به طور کلی ماهی‌های لجن خوار توانایی تکثیر در آکواریوم‌ها را ندارند و بهترین مکان برای تکثیر این آبزی در حوضچه‌های مصنوعی است، باید توجه داشته باشید که دما و ثابت بودن آب در جفتگیری ماهی لجن خوار نقش بسیار زیادی دارد.

لطفا نظر خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سلام دوستِ دوستِ من

لطفا برای عضویت در خبرنامه پت۹۸، ایمیل خودتون را وارد کنید